Energetika.ba
Gas

U gradu Eskišehiru u Turskoj svečano otvoren Transanadolijski plinovod (TANAP)

Autor: Energetika.ba

U gradu Eskišehiru u Turskoj danas je svečanom ceremonijom otvoren Transanadolijski plinovod (TANAP), javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji otvaranja TANAP-a prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci.

Erdogan je u obraćanju istakao da je ovo historijski momenat za čitav region.

"Danas smo otvorili plinovod TANAP koji predstavlja energetski 'Put svile'. Ovo je historijski korak za region i naše zemlje", rekao je turski predsjednik.

Čestitao je svima koji su dali doprinos da se, kako je rekao, ovaj veliki projekat završi čak i prije planiranog datuma.

"TANAP je istovremeno i simbol multilateralne saradnje. Naš stav je da energetika bude osnova za saradnju, a ne za sukobe", poručio je turski predsjednik u obraćanju prisutnima.

TANAP je najveći plinovod u južnom koridoru s dužinom od 1.850 kilometara i 16 milijardi kubnih metara kapaciteta prirodnog gasa.

Ovim plinovodom se dovodi prirodni plin iz Azerbejdžana u Tursku, odnosno u grad Eskisehir, gdje su izgrađene kompresorske stanice, odakle plinovod dalje ide do Ipsale na tursko-grčkoj granici, gdje se TANAP povezuje na Transjadranski gasovod (TAP), koji azerbejdžanski plin isporučuje evropskom tržištu.

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosit će 16 milijardi kubnih metara plina, a od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika biti isporučivano evropskom tržištu.

Energetika.ba / AA