Energetika.ba
pokazatelji

U Hrvatskoj niže cijene plina od oktobra

Autor: Energetika.ba
U Hrvatskoj niže cijene plina od oktobra
Foto: Unsplash

Prema sadašnjim pokazateljima, nakon oktobra se može očekivati sniženje cijene plina, no treba pričekati rezultate konkursa za javnu uslugu, kako bi se to potvrdilo, rekao je državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH, Ivo Milatić, na konferenciji za medije 39. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji.

Milatić je naglasio i da građane sigurno neće dočekati cjenovni šokovi, jer Vlada RH ostaje pri stavu da PDV na plin ostane na nivou od pet posto, a spremna je i sufinansirati cijenu plina. Na to je bila spremna i u proteklom periodu, istakao je, ali nije bilo potrebe, jer su cijene pale.

Hrvatska je krenula i u izgradnju LNG terminala prije kriza koje su se razvile proteklih godina, prenosi Hina, te je sada Hrvatska postala važno energetsko čvorište.

Ulaganjima iz evropskih fondova, u vrijednosti od 660 miliona eura u hrvatsku plinsku infrastrukturu, podižu se kapaciteti prema susjednim zemljama, ali i drugim u Evropi.

“Očekuje nas nastavak poticanja ostvarenja južne interkonekcije s BiH te nastavak projekta jadransko-jonskog plinovoda. Bitno je i da je plinska mreža u Hrvatskoj spremna za prihvat vodika u budućnosti”, istaknuo je državni sekretar ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, prenose Financije hr.

Izgradnjom novog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, riješit će se i dugogodišnji problem “plinskog jastuka” u podzemnom skladištima.

Na pitanje o postupcima vezanim uz konkurse za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, Milatić je rekao da su se neki od projekata po ugovorima sklopljenim od 2016. pokazali neperspektivnima, ali su drugi pokazali dobre rezultate i ozbiljne mogućnosti eksploatacije. Važna su i geotermalna nalazišta, posebno zbog mogućnosti korištenja toplinske energije u gradovima, dodao je Milatić.

Direktor LNG terminala Omišalj Ivan Fugaš potvrdio je da su u aprilu prošle godine svi kapaciteti ovog terminala rezervisani do 2036. i 2037. godine. Izrazio je očekivanje da će se rezervirati i dodatni kapaciteti, koji će biti na raspolaganju nakon radova na plinovodu i dodatnom modulu u toku, ako interes ostane na istom nivou.