Energetika.ba
Gas

U januaru pao američki izvoz LNG-a

Autor: Energetika.ba
U januaru pao američki izvoz LNG-a
Foto: Agencije

Američki izvoz ukapljenog plina (LNG) osjetno je smanjen u januaru zbog niskih temperatura i prekida u proizvodnji drugog po veličini izvoznika Freeport LNG-a, pokazali su podaci o kretanju brodova LSEG-a.

Američki su proizvođači u januaru izvezli 8,3 miliona metričkih tona LNG-a, gotovo pet posto manje nego u decembru. Rezultat na kraju prošle godine zacementirao je vodeću svjetsku poziciju SAD-a u izvozu LNG-a u 2023. godini, pokazuju podaci LSEG-a.

Izvoz bi trebao biti slabiji i u februaru budući da Freeport LNG očekuje da će jedna od tri jedinice za ukapljivanje u pogonu u teksaškoj Quintani biti izvan pogona oko mjesec dana zbog problema s motorom koje su izazvale iznimno niske temperature.

Evropa je i u januaru bila glavni uvoznik američkog LNG-a, s uvezena 5,54 miliona metričkih tona. Evropski udio u američkom izvozu porastao je na 67 posto, sa 61 posto u decembru, pokazuju podaci o kretanju brodova.

Azija je uvezla 1,42 miliona tona ili 17 posto, uz znatno smanjeni udio u američkom izvozu, od 17 posto. U decembru iznosio je 26,6 posto.

Američki predsjednik Joe Biden zaustavio je prije sedmicu izdavanje dozvola za nove projekte za izvoz ukapljenog plina, ministarstvo energetike izvijestilo je da će analizirati njihove ekonosmke i ekološke učinke. Odluku o obustavi mora još odobriti Kongres.

Vodeća japanska elektroenergetska kompaniaj JERA upozorila je da bi američka obustava novih projekata, potraje li, mogla negativno utjecati na opskrbu Japana, ali i svijeta.