Energetika.ba
iskorišteni kapaciteti

U Kini bi moglo doći do pada uvoza LNG-a

Autor: Energetika.ba
U Kini bi moglo doći do pada uvoza LNG-a
Foto: X

Kineska skladišta prirodnog plina približavaju se maksimalnom kapacitetu, što bi moglo dovesti do pada uvoza ukapljenog prirodnog plina.

Bude li ovogodišnja zima hladna, uvoz LNG-a trebao bi ostati snažan jer bi se plin u skladištu u potpunosti iskoristio. Međutim, ako zima bude blaga, potražnja za dodatnim zalihama LNG-a mogla bi se smanjiti, navodi se u izvještaju, podsjećajući na napore Kine posljednjih godina da osigura dovoljno plina za sezonu grijanja nakon nekoliko ozbiljnih nestašica.

Bloomberg je naveo brojke za jedno skladište plina, u Huabeiju koje je važno za Peking. Postrojenje je akumuliralo oko 2 milijarde kubnih metara prirodnog plina do kraja augusta, prema Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange. Zapunjenost skladišta je 83%, nakon što je udvostručilo kapacitet pohrane u proteklih šest godina, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na objave podataka iz nekoliko regionalnih skladišta plina

Uprkos tome, Kina bi ove godine mogla nadmašiti svoj rekordni rekord uvoza LNG-a iz 2021. godine, budući da će industrijski i komercijalni sektori potaknuti potražnju. Ovu je prognozu ranije ove godine objavio PetroChina, koji je rekao da bi ukupna količina za godinu mogla doseći između 78 i 80 milijuna tona.

Ukupan uvoz prirodnog plina u prvom polugodištu porastao je za značajnih 14,3%, dosegnuvši 64,65 miliona tona. Kina je posebno snažno povećala svoj uvoz u razdoblju od januara do aprila, jer je nastojala napraviti zalihe goriva za elektrane uoči ljeta, jer su cijene u prva četiri mjeseca 2024. bile upola manje od prošlogodišnjih. Kineski uvoz prirodnog plina porastao je za 21% između januara i aprila u usporedbi s godinom ranije.