Energetika.ba
Gas

Ukrajina obustavlja tranzit ruskog plina preko svog teritorija

Autor: Energetika.ba
Ukrajina obustavlja tranzit ruskog plina preko svog teritorija

Ukrajinska državna plinska kompanija Naftogaz ne namjerava nastaviti s tranzitom ruskog plina u Evropu nakon što njihov ugovor s Gazpromom istekne krajem 2024., najavio je u intervjuu krajem prošle sedmice izvršni direktor kompanije Oleksij Chernišov.

Šef Naftogaza objasnio je da se Ukrajina priprema zaustaviti tranzit plina uglavnom zato što smatra da Rusija ne poštuje u potpunosti uslove ugovora. Ruska plinska kompanija Gazprom unatoč ugovoru ne plaća tranzit plina kroz plinsku stanicu na trenutno okupiranom ruskom području Sohranivka (u Luganskoj oblasti), pa stoga Naftogaz nema dovoljno financijskih sredstava za pokrivanje troškova tranzita.

Uprkos tome, rekao je Černišov, Ukrajina i dalje ispunjava svoje obveze i osigurava opskrbu plinom evropskim zemljama, naglasio je šef Naftogaza. Dodao je da EU planira potpuno prestati koristiti ruski plin do 2027. godine te stoga ne inzistira na nastavku ukrajinskog tranzita. Prošle godine EU je kupila ukupno 40 milijardi prostornih metara ruskog plina, javlja mađarska agencija MTI.

Tranzit plina Turskim tokom za sada je nesmetan, iako je Bugarska nametnula visoku tranzitnu taksu od 10,5 eura/MWh.

(Energetika.ba)