Energetika.ba
Gas

Ukrajinski Naftogas pokrenuo sudski postupak protiv Rusije pred američkim sudom

Autor: Energetika.ba
Ukrajinski Naftogas pokrenuo sudski postupak protiv Rusije pred američkim sudom

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopćila je u petak da je u Sjedinjenim Državama pokrenula sudski postupak protiv Rusije radi povrata pet milijardi dolara dodijeljenih u Den Haagu, kao kompenzaciju za štetu i izgubljenu imovinu na Krimu.

Kompanija navodi je da je podnijela zahtjev oblasnom sudu Sjedinjenih Država za District of Columbia i da ima pravo na to jer su SAD među zemljama u kojima se nalaze ruska sredstva.

Rusija, koja je pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022., zauzela je Krim 2014. i anektirala je taj poluotok, što je izazvalo sankcije zapadnih zemalja.

Imovina Naftogasa na Krimu uključivala je i Čornomornaftogaz, koji je proizvodio značajne količine gasa iz Crnog mora.

Naftogaz je u aprilu saopćio da je arbitražni sud u Den Haagu naložio Rusiji da plati pet milijardi dolara odštete za nezakonitu eksproprijaciju imovine ukrajinske kompanije na Krimu.

- Obzirom da Rusija nije dobrovoljno isplatila sredstva Naftogasu kako je predviđeno presudom, namjeravamo da iskoristimo sve raspoložive mehanizme da povratimo ta sredstva - kazao je izvršni direktor Naftogasa Aleksij Černišov.

Černišov je dodao da kompanija radi na tome u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje imaju jurisdikciju nad tim slučajem, prenosi Reuters.

(Energetika.ba / FENA)