Energetika.ba
njemačka i amerika

Uniper će kupiti još plina: Sklopljen ugovor sa ConocoPhilipsom

Autor: Energetika.ba
Uniper će kupiti još plina: Sklopljen ugovor sa ConocoPhilipsom
Foto: Unsplash/Ilustracija

Njemačka energetska firma Uniper i američki proizvođač nafte i plina ConocoPhillips dogovorili su ugovor o opskrbi do 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina u sljedećih 10 godina. Prema ugovoru, ConocoPhillips će opskrbljivati ​​prirodnim plinom Uniper u sjeverozapadnoj Evropi. Finansijski detalji nisu objavljeni.

Sporazum se odnosi na opskrbu plinovodom, a ne za ukapljeni prirodni plin (LNG), rekao je glasnogovornik ConocoPhillipsa. Naime, ConocoPhillips ima udjele u norveškim plinskim poljima odakle se plin kopnom transportira u kontinentalnu Evropu i Britaniju.

Glasnogovornik Unipera rekao je da partnerstvo između dviju kompanija postoji više od četiri decenije.

"Sporazum također podržava sve veće protoke plina ConocoPhillipsa u Europu, gdje su značajne dugoročne obveze za regasifikacijski kapacitet, uključujući njemački LNG, Gate i Zeebrugge terminale", dodao je glasnogovornik ConocoPhillipsa.

Uniper je u junu ove godine odlučio raskinuti svoje dugoročne ugovore o opskrbi ruskim plinom i time pravno okončati dugogodišnji odnos s ruskim Gazprom Exportom. Odluka je postala moguća nakon što je arbitražni sud 7. juna dodijelio Uniperu pravo da raskine ugovore i dodijelio mu iznos od više od 13 milijardi eura odštete za količine plina koje Gazprom Export nije isporučio od sredine 2022.

Iako su samo ograničene količine plina isporučene od juna 2022., a nikakve količine plina od kraja augusta 2022., dugoročni ugovori o opskrbi plinom između dviju kompanija još su bili pravno na snazi, a pojedinačni ugovori nastavili bi postojati do sredine 2030-ih godina.

Tribunal, sa sjedištem u Stockholmu, presudio je u skladu sa švicarskim zakonom. Arbitražna presuda je pravno obvezujuća i konačna.