Energetika.ba
za 28 posto

Uragan Francine smanjio proizvodnju plina u Meksičkom zaljevu

Autor: Energetika.ba
Uragan Francine smanjio proizvodnju plina u Meksičkom zaljevu
Foto: X.com

Uragan Francine zatvorio je gotovo petinu proizvodnje nafte i 28 posto proizvodnje prirodnog plina u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, izvijestio je u nedjelju američki regulator za energiju.

Francine je prošla kroz glavno proizvodno područje naftnih i plinskih firmi u američkog dijelu Meksičkog zaljeva i krenula je na kopno kroz saveznu državu Louisanu kao uragan 2. kategorije, rušeći drveće, poplavivši obalna područja i prekinuvši opskrbu strujom u četiri savezne države na jugu SAD-a.

Proizvođači su u nedjelju u Meksičkom zaljevu proizveli 338.690 barela sirove nafte i gotovo 515 miliona kubnih stopa (14,6 miliona kubnih metara) prirodnog plina, procijenio je Ured za sigurnost i zaštitu okoliša, a prenosi SEEbiz.

Proizvodnja nafte na platformama smanjena je zbog Francine za 1,16 miliona barela, a proizvodnja plina za 4,635 milijardi kubnih stopa (131,3 miliona kubnih metara), prema Reutersovim dnevnim procjenama BSEE.

U nedjelju zatvoreno je bilo 37 evakuiranih naftnih i plinskih platformi u Meksičkom zaljevu, otprilike desetina. Prošle sedmice zatvorena je bila 171, objavio je regulator.