Energetika.ba
Vrijedan 7,4 milijarde dolara

Zatvaranje spajanja Chesapeake i Southwestern odgođeno za drugu polovinu godine

Autor: Energetika.ba
Zatvaranje spajanja Chesapeake i Southwestern odgođeno za drugu polovinu godine
Foto: Unsplash

Kompanije Chesapeake Energy (CHK.O) i Southwestern Energy (SWN.N) su u petak saopštile da je datum zatvaranja njihovog predloženog spajanja vrijednog 7,4 milijarde dolara odložen za drugu polovinu godine nakon što su primile zahtjev američkog regulatora za drugu rundu informacija.

Chesapeake je pristao da kupi manjeg rivala Southwestern Energy ranije ove godine i očekivao je da će se sporazum zatvoriti do drugog kvartala 2024. godine. Dijelovi obje kompanije su blago pali u pretrgovini. Američki zakonodavci traže veću pažnju Federalne trgovinske komisije (FTC) u vezi sa višemilijarderskim poslovima.

Skoro 50 demokrata u američkom Kongresu u martu je pozvalo regulatora da istraži poslove naftnih i gasnih kompanija i proširi trenutne istrage radi zaštite potrošača i konkurencije u industriji.

Exxon Mobil (XOM.N) i Pioneer Natural Resources (PXD.N) su dobili slične zahtjeve od FTC-a u vezi sa njihovim spajanjem vrijednim 60 milijardi dolara, zajedno sa Chevron (CVX.N) za svoje preuzimanje od 53 milijarde dolara kompanije Hess Corp (HES.N), i Occidental Petroleum (OXY.N) za svoju ponudu od 12 milijardi dolara za CrownRock.

Chesapeake i Southwestern su saopštili da će sarađivati sa FTC-om u njenom pregledu. Kombinovana kompanija će imati proizvodnju od oko 7,9 milijardi ekvivalentnih kubnih stopa dnevno (bcfepd) i prestići EQT Corp (EQT.N) kako bi postala najveća nezavisna kompanija za istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama po tržišnoj vrijednosti i proizvodnji.