Energetika.ba
Gas

Završen "Balkanski tok", spojen sa gasovodom u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Završen "Balkanski tok", spojen sa gasovodom u Srbiji

Izgradnja "Balkanskog toka" faktički je završena, pošto je bugarski dio gasovoda "Turski tok" spojen sa dionicom u Srbiji, saopštio je izvor upućen u situaciju.

"'Balkanski tok' je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije virusa korona, ceremonija će vjerovatno biti održana kasnije", rekao je izvor, a prenose ruski mediji.

Bugarska je u januaru 2019. godine donijela odluku o nastavku kraka "Turskog toka" u Srbiju.

S tim u vezi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je u oktobru 2020. godine da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice. Izgradnja srpske dionice "Turskog toka" započeta je u martu 2019. godine.

Podsjetimo, "Balkanski tok" je krak "Turskog toka" kojim će ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi.

Gasovod "Turski tok", koji je počeo s radom 8. januara, teče duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susjednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. U budućnosti (nakon završetka izgradnje cjelokupne infrastrukture) gas će ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

(Sputniknews.com)