Na lokalitetu Ablakovina na proljeće sadnja pet hiljada sadnica drveta

Na lokalitetu Ablakovina na proljeće sadnja pet hiljada sadnica drveta

Na lokalitetu Ablakovina, općina Stari Grad Sarajevo, na proljeće će biti zasađeno oko 5.000 sadnica jasena, bagrema, jele i javora, na površini od ok

Na lokalitetu Ablakovina, općina Stari Grad Sarajevo, na proljeće će biti zasađeno oko 5.000 sadnica jasena, bagrema, jele i javora, na površini od oko 12.000 kvadratnih metara.

Definisano je to Sporazumom koji je potpisan danas između Općine Stari Grad Sarajevo, Humanitarne organizacije Islamic Relief Worldwide i Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama ”Sarajevo-šume”.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ovaj projekt smatra značajnim jer umanjuje posljedice nastale nekontrolisanom sječom šume i neplanskom gradnjom.

– Ovo je značajan projekt za sve stanovnike Kantona Sarajevo i moramo se više posvetiti ovakvim stvarima – poručio je Hadžibajrić naglasivši da su sječom ugrožene osnovne potrebe građana kao što je vodosnabdijevanje.

Cilj je Ablakovinu, ali i druge lokalitete, naglasio je, vratiti u stanje u kakvom su bili prije iskorištavanja u komercijalne svrhe.

Direktor Islamic Reliefa BiH Semir Kukuruzović mišljenaj je da ovaj projekt ima više značajnih strana.

– Jedno drvo daje kisik za pet ljudi, tako da je jasno zašto ovo radimo – kazao je Kukuruzović dodajući da organizacija koju vodi nastoji da od uloženog novca korist ima što više ljudi.

Uime preduzeća ”Sarajevo-šume” Sporazum je potpisao direktor Nermin Demirović.

 

Energetika.ba / FENA