Nabavljena dva nova damper kamiona za RMU Đurđevik

Nabavljena dva nova damper kamiona za RMU Đurđevik

Rudnik mrkog uglja Đurđevik bogatiji je za dva damper kamiona, čija je vrijednost 4,4 miliona KM. To je početak investicijskog ulaganja Elektropriv

Rudnik mrkog uglja Đurđevik bogatiji je za dva damper kamiona, čija je vrijednost 4,4 miliona KM.

To je početak investicijskog ulaganja Elektroprivrede BiH u taj rudnik, koji je počeo prošle godine. Nabavkom dva nova damper kamiona u Rudniku Đurđevik stvoreni su uslovi za povećanje sigurnosti radnika, ali i za povećanje proizvodnje.

Ugovor o nabavci tih kamiona potpisan je u oktobru prošle godine, a nosivost dampera je do 140 tona.

Direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić izjavio je da je ovom nabavkom broj dampera povećan na 10, od kojih je osam marke Belaz a unifikacija opreme je vrlo značajna.

U prošloj godini u RMU Đurđevik investirano je 5,5, miliona KM, a u toku je nabavka još jednog dampera.

Također, planirana je nabavka dva bagera kašikara, bušilice, tri zglobna dampera i rovokopača u ukupnoj vrijednosti 14,6 miliona KM.

Hadžić je rekao da je oprema koju očekuju u 2018. značajna za rudnik, a posebno im je stalo do novih bagera jer trenutno koriste stare koji su skupi za održavanje.

U rudniku je završena izrada dugoročnog programa razvoja koja pokazuje da u naredne dvije decenije neće biti upitna površinska eksploatacija uglja. Očekuje se da će ova poslovna godina rezultirati povećanom proizvodnjom čemu će doprinijeti nova oprema.

Energetika.ba / FENA