Energetika.ba
Nafta

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu 617,6 miliona KM

Autor: Energetika.ba
Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu 617,6 miliona KM

Rafinerija nafte Bosanski Brod je za šest mjeseci ove godine napravila novi gubitak u poslovanju.

U polugodišnjem izvještaju, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je finansijski minus u prvom polugodištu nešto veći od šest miliona, dok je akumulirani gubitak porastao na 617,6 miliona KM.

Polugodišnji negativni saldo u poslovanju ovog preduzeća u većinskom ruskom vlasništvu je za oko 1,5 miliona KM manji u odnosu na isti period prošle godine.

Rafinerija nafte Bosanski Brod je na kraju juna 2018. zapošljavala 926 radnika, što je smanjenje za 52 u odnosu na prošlu godinu.

I na kraju prošle godine revizori su upozoravali da Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ima kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 64,3 miliona KM.

Te činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u poslovanju ovog preduzeća, čiji rad zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva – “Njeftegazinkora“ iz Ruske Federacije.

Nezavisni revizori su tada naveli i da se matično preduzeće obavezalo da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji nafte i da će osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Energetika.ba / FENA