Energetika.ba
Nafta

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu premašio 300 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu premašio 300 miliona eura

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu koja je u vlasništvu ruske državne firme "Njeftegazinkor" nastavlja negativno poslovati i gomilati gubitke koji su, po navodima iz posljednjega revizorskog izvještaja, premašili 300 miliona eura, prenio je specijalizirani portal Capital.ba.

Po navodima iz revizorskog izvještaja za 2017. godinu, u koje je portal imao uvid, rafinerija je negativno poslovala i prošle godine, kad je imala "minus" od 15 miliona konvertibilnih maraka (7,67 miliona eura) pa je akumulirani gubitak dosegnuo 611,6 miliona konvertibilnih maraka ili 312 miliona eura.

U revizorskom izvještaju stoji da su kratkororočne obveze rafinerije veće od imovine kojom raspolaže, i to za 63,9 miliona konvertibilnih maraka (32,6 miliona eura), što upućuje na znatnu neizvjesnost kod procjene stabilnosti poslovanja.

Ocjena revizora je da poslovanje rafinerije nafte, kao i rafinerije ulja u Modriči koje imaju istog vlasnika, ovisi isključivo o kontinuiranoj financijskoj potpori "Njeftegazikora".

Financijske obveze bosanskobrodske rafinerije procijenjene su na 633 miliona konvertibilnih maraka, ili 323 miliona eura, pri čemu su dugoročne obveze 540 miliona konvertibilnih maraka, ili 276 miliona eura, a ostalo su kratkoročne obveze, uključujući dug Poreznoj upravi Republike Srpske od 12,7 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,5 miliona eura).

Taj dug čeka na naplatu godinama, a porezne vlasti Republike Srpske višekratno su ga reprogramirale, i to beskamatno, pa je novi rok za otplatu 1. jula 2019.

Negativno poslovanje rafinerije prati i stalno smanjivanje broja zaposlenih. U rafineriji u Bosanskome Brodu sada ih radi 930, 63 manje nego prije godinu dana.

Energetika.ba