Energetika.ba
Neuspjeh energetske tranzicije

Amin Nasser: Napuštanje fantazije o postupnom ukidanju nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Amin Nasser: Napuštanje fantazije o postupnom ukidanju nafte i plina
Foto: Arhiv

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.

"U stvarnom svijetu, trenutna tranzicijska strategija vidljivo je neuspješna na većini frontova jer se sudara s pet tvrdih stvarnosti", rekao je Nasser tijekom panel intervjua na energetskoj konferenciji CERAWeek by S&P Global u Houstonu, Texas.

"Hitno je potrebno resetiranje tranzicijske strategije i moj prijedlog je sljedeći: trebali bismo napustiti fantaziju o postupnom ukidanju nafte i plina i umjesto toga ulagati u njih na odgovarajući način odražavajući realne pretpostavke o potražnji", rekao je izvršni direktor uz pljesak publike.

Međunarodna agencija za energiju sa sjedištem u Parizu prošle je godine prognozirala da će vrhunac potražnje za naftom, plinom i ugljenom doći 2030. Nasser je rekao da potražnja vjerovatno neće dostići vrhunac u skorije vrijeme, a kamoli do te godine. Nasser je sugerisao da se IEA usredsređuje na potražnju u SAD-u i Evropi te da se treba usredsrediti i na zemlje u razvoju.

Nasser je rekao da alternativni izvori energije nisu uspjeli istisnuti ugljikovodike u velikom obimu, uprkos tome što je svijet uložio više od 9,5 triliona dolara u posljednja dvije decenije. Vjetar i sunce trenutno daju manje od 4% svjetske energije, dok je ukupna penetracija električnih vozila manja od 3%, rekao je.

U međuvremenu, udio ugljikovodika u globalnoj energetskoj mješavini jedva je pao u 21. stoljeću s 83% na 80%, rekao je Nasser. Globalna potražnja porasla je za 100 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno tokom istog perioda i dostići će najviši nivo svih vremena ove godine, rekao je izvršni direktor.

Plin je porastao 70% od početka stoljeća, rekao je Nasser. Prijelaz s ugljena na plin odgovoran je za dvije trećine smanjenja emisija ugljika u SAD-u, rekao je.

"Teško da je ovo slika budućnosti koju neki slikaju", rekao je Nasser. "Čak i oni počinju priznavati važnost sigurnosti nafte i plina."

U međuvremenu, zemlje u razvoju na globalnom jugu potaknut će potražnju za naftom i plinom kako raste prosperitet u tim zemljama, koje predstavljaju više od 85% svjetske populacije, rekao je izvršni direktor. Te zemlje dobijaju manje od 5% ulaganja usmjerenih na obnovljivu energiju, rekao je.

Nasser je rekao da bi se svijet trebao više usredsrediti na smanjenje emisija iz nafte i plina uz obnovljive izvore energije. Izvršni direktor je rekao da su samo poboljšanja učinkovitosti u proteklih 15 godina smanjila globalnu potražnju za energijom za gotovo 90 miliona barela dnevno u ekvivalentu nafte. U međuvremenu, vjetar i sunce zamijenili su samo 15 miliona barela u istom periodu, rekao je.

"Trebali bismo postupno uvoditi nove izvore energije i tehnologije kada budu istinski spremni, ekonomski konkurentni i s pravom infrastrukturom", rekao je Nasser.