Energetika.ba
naftno tržište

Analitičari uglavnom očekuju značajan pad cijena nafte iduće godine

Autor: Energetika.ba
Analitičari uglavnom očekuju značajan pad cijena nafte iduće godine
Foto: Ilustracija

Većina analitičara i velikih banaka očekuje pad cijena nafte u idućoj kalendarskoj godini. 

Posljednji je procjenu dao Goldman Sachs koji je prosječnu cijenu barela za 2025. s 82 USD/bl spustio na čak 77 USD/bl, očekujući da će velike zalihe i slabija potražnja iz Kine loše utjecati na tržište.

"Rizici za cjenovni raspon od 70 do 85 dolara skreću se prema dolje s obzirom na velike rezervne kapacitete, potencijalne trgovinske napetosti i mogućnost da OPEC u potpunosti poništi dodatne rezove opskrbe u 2025.", stoji u bilješci Goldman Sachsa. Slično razmišlja i konkurencija koja je u zadnjih sedam dana izašla sa svojim brojkama.

Citi Reseach primjerice očekuje cijenu barela od prosječno 72 USD do kraja 2025., Barclays nije objavio novu procjenu, a ona iz juna još je na razini od čak 86 USD/bl, BMI navodi cijenu od 79 USD/bl (tri USD niže od prethodne procjene), a JP Morgan se za sada zadržava na prosjeku od 71 ili četiri dolara manje nego prethodno očekivanih USD/bl.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici poput Rusije - poznati kao OPEC+ - proveli su niz smanjenja proizvodnje od kraja 2022. kako bi podržali tržište, a većina njih je na snazi ​​do kraja 2025., prenosi Reuters. Početkom mjeseca OPEC+ je potvrdio plan za početak najnovije faze smanjenja od 2,2 milijuna barela dnevno (bpd) od listopada, uz upozorenje da se to može pauzirati ili poništiti ako je potrebno.

OPEC u mjesečnom izvještaju predviđa da će svjetska potražnja za naftom porasti za 2,11 miliona bpd u 2024., što je smanjenje od rasta od 2,25 miliona bpd očekivanog prošlog mjeseca. Prošle je sedmice Morgan Stanley snizio svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2024., uglavnom zbog sporijeg ekonomskog rasta Kine, povećane upotrebe električnih vozila tamo i porasta broja kamiona u Kini na pogon ukapljenim prirodnim plinom (LNG).