Energetika.ba
Nafta

Analiza: Ruska ekonomija izuzetno ovisno o kretanju cijena nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Analiza: Ruska ekonomija izuzetno ovisno o kretanju cijena nafte i plina

Trenutno visoke cijene nafte poticaj su jačanju ruskog tržišta kapitala, ocjenjuje se u novoj analizi Raiffeisena o Moskovskoj burzi i ruskom tržištu kapitala.

Naime, rusko je tržište kapitala, baš kao i rusko gospodarstvo u cjelini, u velikoj mjeri ovisno o kretanju cijena nafte, plina i ostalih energenata i sirovina na svjetskom tržištu.

U prilog tome, ističe se u analizi, dovoljno govori i podatak da je tržišna kapitalizacija u Rusiji 26. travnja ove godine iznosila 482,21 milijardu eura, a da je više od polovine tog iznosa, ili 51 posto, otpadalo na kompanije iz sektora energetike. Kada se tome dodaju i ruske kompanije u čijem su fokusu poslovanja ostale sirovine, dolazi se do podatka da tvrtke iz sektora energetike i sirovina čine čak dvije trećine ukupne tržišne vrijednosti ruskih kompanija izlistanih na burzi.

"Jedini još značajan segment je financijski sektor", ocjenjuju analitičari Raiffeisena, te dodaju da finacijski sektor u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji ruskih kompanija ima udio od 17,2 posto.

Kretanje cijena nafte u velikoj mjeri određuje stanje na Moskovskoj burzi, kao i kretanje vrijednosti njenog indeksa MOEX-a. Kako su, naime, cijene nafte ranijih godina značajno rasle, tako je rastao i MOEX. S druge strane, kada su cijene "crnoga zlata" na svjetskom tržištu padale, urušavala se i vrijednost MOEX-a.

Ipak, posljednjih godina na kretanje MOEX-a sve više utječu i geopolitička zbivanja. To se, prije svega, odnosi na sankcije koje su uvedene Rusiji nakon aneksije Krima, a u posljednje vrijeme i na rusku umiješanost u rat u Siriji.

Unatoč tome, u Raiffeisenu ocjenjuju da je reakcija ulagača u ruske dionice na eskalaciju sukoba u Siriji znatno umjerenija nego što je to bila 2014., kada je Rusija anektirala Krim. Oprez ulagača je, naravno, i ovoga puta porastao, ali stručnjaci Raiffeisena ipak ne očekuju eskalaciju sukoba, pa time ni zamjetniji negativan utjecaj na rusko tržište kapitala.

"Gledano s horizontom od jedne godine, ruskim tržištem kapitala dominirat će pozitivni faktori", zaključuju financijski analitičari Raiffeisena. Ipak, upozoravaju da će geopolitička situacija najvjerojatnije ostati zategnuta.

Energetika.ba