Energetika.ba
Nafta

Bank of America: Nafta će ostati nestabilna 2024. godine

Autor: Energetika.ba
Bank of America: Nafta će ostati nestabilna 2024. godine
Foto: Ilustracija

Američke naftne kompanije i rafinerije vjerovatno će se suočiti sa još izazovnih 12 mjeseci 2024. godine, napisali su analitičari Bank of America (BofA) u bilješci u petak, koji očekuju da će nafta Brent ove godine u prosjeku iznositi 80 dolara po barelu.

Futures na naftu su izgubili preko 10% u 2023. u burnoj godini trgovanja obilježenoj geopolitičkim previranjima i zabrinutosti oko nivoa proizvodnje nafte velikih proizvođača širom svijeta.

- Očekujemo da će nafta ostati nestabilna, pogoršana ogromnim utjecajem na tržište papira, na temelju geopolitike i politike OPEC-a, napisao je BofA u izvještaju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika, ili OPEC+, trenutno smanjuje proizvodnju za oko 6 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 6% globalne ponude.

Prema BofA-i, veći izazov za investitore ove godine je da ne podcjenjuju posvećenost Saudijske Arabije nafti, istovremeno priznajući da bi Brent mogao ostati u zamišljenom rasponu od 70 do 90 dolara zbog proizvodnje izvan OPEC-a i neizvjesnih izgleda potražnje, prenosi Reuters.

Brokerska kuća je rekla da su apsolutne procjene za sektor, u prosjeku, manje uvjerljive nego u bilo koje vrijeme od Covida, nakon snažnog oporavka u posljednje tri godine.

BofA, međutim, vidi propast od nedavnog sklapanja ugovora u najvećem američkom polju škriljaca, Permskom basenu.

Occidental Petroleum, Exxon Mobil i Chevron vidi među najboljim odabirima za 2024. godinu.