Energetika.ba
Sankcije

Banke u Kini, Turskoj i UAE-u usporavaju isplate ruskim naftnim firmama

Autor: Energetika.ba
Banke u Kini, Turskoj i UAE-u usporavaju isplate ruskim naftnim firmama
Foto: X

Ruske naftne firme suočavaju se s kašnjenjem isplate za sirovinu i gorivo od nekoliko mjeseci jer banke u Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postaju opreznije zbog američkih sekundarnih sankcija.

Kašnjenje plaćanja smanjuje prihode Kremlja i čini ih nestalnima, omogućavajući Washingtonu ostvarivanje svojih ciljeva sankcija - poremetiti novac koji ide Kremlju kako bi ga kaznio zbog rata u Ukrajini, a istovremeno ne prekidati globalne energetske tokove.

Nekoliko banaka u Kini, UAE i Turskoj pojačalo je zahtjeve za usklađenost s sankcijama u proteklim sedmicama, što je rezultiralo kašnjenjem ili čak odbijanjem novčanih transfera u Moskvu, prema osam bankarskih i trgovinskih izvora.

Banke, oprezne zbog američkih sekundarnih sankcija, počele su tražiti od svojih klijenata pisanu garanciju da u poslu nisu uključene osobe ili entiteti s popisa Specijalno određenih nacionala (SDN) SAD-a ili da nisu korisnici plaćanja.

Izvori su zatražili da imena ne budu objavljena zbog osjetljivosti problema i jer im nije dopušteno komunicirati s medijima.
U UAE-u, banke First Abu Dhabi Bank (FAB) i Dubai Islamic Bank (DIB) suspendirale su nekoliko računa povezanih s trgovinom ruskim robama, rekla su dva izvora.

Mashreq banka UAE-a, turske banke Ziraat i Vakifbank, te kineske banke ICBC i Bank of China i dalje obrađuju plaćanja, ali im treba sedmicama ili mjesecima da ih obrade, rekla su četiri izvora, prenosi Reuters.

Mashreq banka odbila je komentarisati. FAB i DIB banke UAE-a, turske banke Ziraat i Vakifbank, te kineske banke ICBC i Bank of China nisu odgovorile na zahtjeve za komentarima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov rekao je da postoje problemi s plaćanjima kada su ga upitali o izvještajima da su banke u Kini usporile plaćanja.

"Naravno, nezapamćeni pritisak SAD-a i Evropske unije na Narodnu Republiku Kinu i dalje traje," rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare.

"To, naravno, stvara određene probleme, ali ne može postati prepreka daljnjem razvoju naših trgovinskih i ekonomskih odnosa (s Kinom)," rekao je Peskov.

Zapad je nametnuo mnoštvo sankcija Rusiji nakon što je u februaru 2022. godine napala Ukrajinu. Trgovina ruskom naftom nije ilegalna sve dok se prodaje ispod zapadno nametnute cijene od 60 dolara po barelu.

Izvoz i plaćanja za rusku naftu bili su poremećeni u prvim mjesecima rata, ali su se kasnije normalizirali kako je Moskva preusmjerila tokove prema Aziji i Africi, dalje od Evrope.

"Problemi su se vratili od decembra nakon što su banke i firme shvatile da je prijetnja američkih sekundarnih sankcija stvarna," rekao je jedan trgovinski izvor.

Izvor se referirao na izvršnu naredbu američkog Trezora, objavljenu 22. decembra 2023. godine, kojom se upozorava da bi se sankcionirala izbjegavanja ruske cijene na stranim bankama i poziva ih se na pojačano pridržavanje.

Postala je prvo direktno upozorenje o mogućnosti sekundarnih sankcija Rusiji, stavljajući je u isti položaj kao i Iran u nekim područjima trgovine.
Nakon američke naredbe, kineske, UAE i turske banke koje sarađuju s Rusijom pojačale su provjere, počele tražiti dodatnu dokumentaciju i obučavale više rukovodstva kako bi osigurale da su poslovi usklađeni s cijenom, rekli su trgovinski izvori.

Dodatni dokumenti mogu uključivati detalje o vlasništvu svih firmi uključenih u posao i lične podatke pojedinaca koji kontroliše entitete, tako da banke mogu provjeriti bilo kakvu izloženost popisu SDN.

Krajem februara banke UAE-a morale su pojačati provjeru plaćanja jer su ih američke korespondentne banke i američko ministarstvo finansija zatražili da dostave podatke ako imaju transakcije koje idu u Kinu u ime ruskih entiteta, prema jednom bankarskom izvoru upoznatom s tom temom.

"To je značilo kašnjenje u obradi plaćanja prema Rusiji," rekao je jedan od izvora.

Jedan izvor rekao je da je jedno plaćanje kasnilo dva mjeseca, dok je drugi rekao da su kašnjenja iznosila dvije do tri sedmice.

"Postalo je teško, čak i za dolarske transakcije. Ponekad treba sedmično da se izvrši izravna transakcija juan-rublja.