Energetika.ba
cijene porasle

Barel nafte Brent premašio 80 dolara zbog zabrinutosti opskrbom na Bliskom istoku

Autor: Energetika.ba
Barel nafte Brent premašio 80 dolara zbog zabrinutosti opskrbom na Bliskom istoku
Foto: Ilustracija/Unsplash

Cijene nafte veće su na trgovanju u petak te su terminski ugovori sirove nafte Brent za isporuku u oktobru, skuplji za 23 centa.

Tako je barel Brent nafte iznosio 80,17 američka dolara. Ugovor za novembar kojim se aktivnije trguje skuplji je za 20 centi te iznosi 79,02 dolara.

Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta skuplja je za 18 centi, i iznosi 76,09 dolara. Obje su referentne vrijednosti u četvrtak porasle za više od jednog dolara zbog zabrinutosti oko opskrbe naftom, što je povećanje od 1,5 posto.

“Tekuća zabrinutost zbog smanjenih libijskih zaliha pojačana je iračkim planovima da ukroti proizvodnju, što zajedno može smanjiti globalne zalihe nafte”, rekla je za Reuters Priyanka Sachdeva, viša analitičarka tržišta u Phillip Novoj.

Više od polovice libijske proizvodnje nafte, ili oko 700.000 barela dnevno, u četvrtak je bilo izvan mreže, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka nakon sukoba između suparničkih političkih frakcija, prenose Financije hr.

Libijski gubici proizvodnje mogli bi doseći između 900.000 i milion barela po danu i trajati nekoliko sedmica, prema konzultantskoj firmi Rapidan Energy Group.

U međuvremenu, očekuje se da će se i iračke zalihe smanjiti nakon što je proizvodnja zemlje premašila kvotu OPEC+, rekao je Reutersu izvor koji je upoznat s tim pitanjem.

Irak planira smanjiti svoju proizvodnju nafte na između 3,85 miliona i 3,9 miliona barela dnevno sljedeći mjesec.

“Tržište je zabrinuto zbog srednjoročnih izgleda, a bilance nafte za 2025. izgledaju slabo. Vjerujemo da OPEC neće imati drugog izbora nego odgoditi postupno ukidanje dobrovoljnog smanjenja proizvodnje ako želi više cijene “, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, trebali bi postupno ukinuti dobrovoljna smanjenja proizvodnje za 2,2 miliona barela po danu tokom godine dana od oktobra 2024. do septembra 2025.

Zabrinutost oko potražnje i dalje opterećuje tržište, a podaci o američkim zalihama pokazuju smanjenje zaliha sirove nafte u sedmici koja je završila 23. augusta oko trećinu manje od očekivanog.