Energetika.ba
stabilizacija cijena

Bez promjena na naftnim tržištima

Autor: Energetika.ba
Bez promjena na naftnim tržištima
Foto: Bloomberg

Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad nivoa od 84 dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84,23 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,63 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 80,36 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,88 dolara.

Raspoloženje su pred kraj jučerašnje trgovine obilježile optimistične procjene o potražnji u ljetnom tromjesečju.

Američka investicijska banka Goldman Sachs procijenila je prošli tjedan da bi zbog snažne potražnje u ljetnoj sezoni putovanja u SAD-u tržište u trećem tromjesečju trebalo bilježiti manjak u opskrbi od 1,3 miliona barela, prenosi SEEbiz.

Optimizam signalizira i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrđenom procjenom prema kojoj bi potražnja u ovoj godini trebala porasti za 2,25 miliona barela dnevno. Grupa je odlučila postupno povećati opskrbu od kraja godine.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja savjetuje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uključujući vodeće potrošače, očekuje pak upola slabiji rast, za nešto više od milion barela dnevno.