Energetika.ba
SAD

Biden potpisao zakon o zabrani uvoza ruskog goriva za nuklearne elektrane

Autor: Energetika.ba
Biden potpisao zakon o zabrani uvoza ruskog goriva za nuklearne elektrane
Foto: Unsplash

Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o zabrani ruskog obogaćenog urana saopćila je Bijela kuća, u posljednjem pokušaju Washingtona da poremeti invaziju predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Zabrana uvoza goriva za nuklearne elektrane počinje za oko 90 dana, iako omogućava Ministarstvu energetike da izdaje izuzeće u slučaju zabrinutosti u pogledu isporuke.

Rusija je najveći svjetski dobavljač obogaćenog urana, a oko 24 posto obogaćenog urana koji koriste američke nuklearne elektrane dolazi iz te zemlje.

Zakon također otključava oko 2,7 milijardi dolara sredstava u prethodnim zakonima za izgradnju američke industrije goriva uranijuma, prenosi Fena.

- Predsjednik Biden je danas potpisao zakon o historijskom nizu akcija koje će ojačati energetsku i ekonomsku sigurnost naše zemlje smanjenjem i konačno eliminacijom našeg oslanjanja na Rusiju za civilnu nuklearnu energiju - objavio je u saopćenju za javnost Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Sullivan je naveo da zakon "ispunjava multilateralne ciljeve koje smo postavili sa našim saveznicima i partnerima", uključujući obećanje prošlog decembra s Kanadom, Francuskom, Japanom i Ujedinjenim Kraljevstvom da će zajedno uložiti 4,2 milijarde dolara u proširenje kapaciteta za obogaćivanje i konverziju urana.