Energetika.ba
Nafta

Bihać dobija naftni terminal

Autor: Energetika.ba
Bihać dobija naftni terminal

Rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću trebalo bi da započne tokom ovog ljeta nakon što su okončane sve pravne aktivnosti u vezi sa započinjanjem radova i odabirom izvođača radova.

Prema riječima Džemala Bašića, direktora Javnog preduzeća "Operator terminali FBiH", radi se o investiciji čija vrijednost iznosi šest miliona maraka.

"Potrebno je obaviti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova ovog terminala kako bi zadovoljio sve važeće tehničke standarde i važeće zakonske propise", istakao je Bašić.

Kako je rekao, objekat je izgrađen prije više od četiri decenije i kako u međuvremenu nije ulagano u njegovo održavanje, naposlijetku je stavljen van upotrebe.

"Sem toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist. Procjene su kako će radovi trajati oko pola godine kako bi se doveo u funkcionalno stanje", istakao je Bašić.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo značajnom objektu za čitavu regiju, koji raspolaže podzemnim i nadzemnim rezervoarima, čiji ukupni kapaciteti iznose oko 18.000 tona.

On je dodao kako se paralelno radi i na osposobljavanju željezničkog kolosijeka koji vodi do terminala.

Inače, pomenuto javno preduzeće, sem naftnog terminala u Bihaću, vlasnik je takvih objekata u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Pločama u susjednoj Hrvatskoj.

Energetika.ba / NN