Energetika.ba
Nafta

Bojazni od prekomjerne opskrbe spustile cijene nafte prema 76 dolara

Autor: Energetika.ba
Bojazni od prekomjerne opskrbe spustile cijene nafte prema 76 dolara

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 76 dolara nakon što je Saudijska Arabija upozorila na mogućnost prekomjerne opskrbe a zabrinutost za trgovinu zasjenila izglede potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,34 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, po 66,73 dolara.

Saudijski predstavnik u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Adib Al-Aama izjavio je jučer da bi se tržište nafte krajem godine ponovo moglo suočiti s viškom u opskrbi.

"Tržište bi u četvrtom tromjesečju moglo ponovo krenuti u smjeru prekomjerne opskrbe, na što upućuje rast zaliha u proteklih nekoliko tjedana", kazao je Al-Aama.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je da bi se zbog toga mogla ukazati potreba za intervencijom kako bi se zalihe smanjile.

"Proširio se strah od viška u opskrbi unatoč nastavljenom padu iranskog izvoza uoči stupanja na snagu (američkih) sankcija u idućem mjesecu", konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Čini se da su mnogi kupci iranske nafte, uključujući Kinu, odustali od uvoza pa je Teheran prisiljen skladištiti neprodanu naftu na tankerima u nadi da će je prodati nakon što sankcije jednog dana budu ukinute, prenose agencije.

Na bojazni zbog mogućeg viška u opskrbi nadovezali su se prigušeni izgledi za potražnju za energentima s obzirom na trgovinski rat SAD-a i Kine, pad vrijednosti valuta tržišta u nastajanju, veće troškove zaduživanja i rast prinosa na obveznice, te zabrinutost za stanje u talijanskom gospodarstvu.

Dodatno izglede za potražnju zasjenjuju naznake usporavanja svjetske trgovine, poput pada vozarina u brodskom kontejnerskom i prijevozu rasutog tereta u ovoj godini, napominje Reuters.

Zbog državnog praznika u Austriji OPEC jutros nije objavio kolika je jučer bila cijena barela referentne košarice njegove nafte. U srijedu iznosila je 75,04 dolara.

Energetika.ba