Energetika.ba
energetski div

BP-ova dobit u prvom tromjesečju ispod očekivanja

Autor: Energetika.ba
BP-ova dobit u prvom tromjesečju ispod očekivanja
Foto: Unsplash

BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.

Britanski energetski div zabilježio je temeljnu dobit od troškova zamjene, koja se koristi kao zamjena za neto dobit, od 2,7 milijardi dolara. To je pad od 3 milijarde dolara u prethodnom tromjesečju i u poređenju s procjenom u konsenzusu koji je sastavio LSEG od 2,9 milijardi dolara.

Rezultati odražavaju nižu realizaciju nafte i plina i "znatno slabiju" maržu goriva, rekla je firma u svom priopćenju od utorka.

Izvršni direktor Murray Auchincloss istaknuo je "otporno tromjesečje" firme i rekao da BP nastavlja pojednostavljivati svoje poslovanje kako bi do kraja 2026. ostvario uštede u gotovini od 2 milijarde dolara.

Firma je u januaru imenovala Auchinclossa stalnim izvršnim direktorom. Njegov prethodnik Bernard Looney podnio je ostavku nakon manje od četiri godine na toj poziciji zbog neobjavljenih osobnih odnosa s kolegama prije nego što je postao izvršni direktor, prenosi SEEbiz.

Dobit BP-a bila je niža nego u istom periodu 2023., kada je iznosila gotovo 5 milijardi dolara. Mnogi konkurenti firme u industriji nafte i plina također su zabilježili pad dobiti u prvom tromjesečju na godišnjem nivou zbog oštrog pada tržišnih cijena plina.

Evropske zalihe plina bile su rekordno visoke ove zime, dok su se zemlje čuvale od pada ruskih zaliha nakon sveobuhvatne invazije te zemlje na Ukrajinu 2022.

Konkurent BP-a Shell prošle je sedmice izvijestio o prilagođenoj zaradi od 7,7 milijardi dolara za prva tri mjeseca ove godine, što je pad u odnosu na 9,6 milijardi dolara u 2023.

Energetske firme su ipak zadržale fokus na povrate dioničara. BP se u utorak ponovno obvezao otkupiti dionice u iznosu od 3,5 milijardi dolara za prvu polovicu 2024.