Energetika.ba
britanski naftni div

BP povećava dividendu nakon što je dobit u drugom kvartalu nadmašila očekivanja

Autor: Energetika.ba
BP povećava dividendu nakon što je dobit u drugom kvartalu nadmašila očekivanja
Foto: Unsplash

Britanski naftni div BP u utorak je izvijestio o većoj neto dobiti od očekivane za drugo tromjesečje i povećao dividendu uprkos prethodnom upozorenju o znatno nižim rafinerijskim maržama.

Glavna kompanija za naftu i plin objavila je temeljnu dobit od zamjenskih troškova, korištenu kao proxy za neto dobit, od 2,8 milijardi dolara za drugo tromjesečje. To je nadmašilo očekivanja analitičara od 2,6 milijardi dolara, prema konsenzusu koji je sastavio LSEG.

BP je izvijestio o neto dobiti od 2,7 milijardi dolara za prva tri mjeseca ove godine i 2,6 milijardi dolara za drugi kvartal 2023.

Energetska firma je objavila da je povećala svoju dividendu za 10% na 8 centi po dionici, sa 7,27 centi, prenosi SEEbiz. Također je zadržao stopu svog programa otkupa dionica na 1,75 milijardi dolara tokom sljedeća tri mjeseca.

Kate Thomson, glavna finansijska direktorica u BP-u, izjavila je u utorak da odluka firme da poveća povrate dioničara "odražava povjerenje koje imamo u naš učinak i izglede za stvaranje novca".

BP je ranije u mjesecu rekao da će slabe rafinerijske marže i niži rezultati trgovanja naftom vjerovatno umanjiti rezultate firme u drugom tromjesečju za čak 700 miliona dolara. Firma je u utorak potvrdila otpis od 1,5 milijardi dolara, djelomično zbog plana da smanji rad rafinerije u svojoj tvornici u Gelsenkirchenu u Njemačkoj.

"Usredotočujemo se na cijelo poslovanje i smanjujemo troškove, a sve to dok gradimo zamah u našem putu do 2025.", rekao je izvršni direktor BP-a Murray Auchincloss u izjavi.