Energetika.ba
Svjetsko tržište

Brent nafta ponovo premašila 90 dolara po barelu

Autor: Energetika.ba
Brent nafta ponovo premašila 90 dolara po barelu
Foto: Ilustracija

Cijene nafte ponovno bilježe rast na svjetskim tržištima u utorak, nakon što su se smanjili izgledi da će pregovori između Izraela i Hamasa dovesti do prekida vatre u Gazi i smanjiti napetosti na Bliskom istoku.

Futhersi nafte Brent veći su 28 centi, te iznose 90,66 američkih dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) nafta poskupila je 21 cent, te iznosi 86,64 dolara.

Nakon izjave izraelskog premijera, Benjamina Netanyahua, koji je najavio u ponedjeljak izraelsku invaziju na enklavu Rafah u Gazi, analitičari tržišta nafte za Reuters su ocijenili da geopolitičke napetosti u regiji neće popustiti, što je utjecalo na rast cijena nafte, kaže Tony Sycamore, tržišni analitičar iz IG-a.

Tržište nastavlja procjenjivati rizik od poremećaja opskrbe naftom. Iranski odgovor na navodni napad Izraela na njegov konzulat u Siriji mogao bi “sukob proširiti i na relativno nepogođeno tržište nafte”, rekli su analitičari ANZ-a u priopćenju klijentima.

Teheran je prošle sedmice rekao da će se osvetiti nakon zračnog napada u kojem su ubijena dva njegova generala i pet vojnih savjetnika u Damasku, iako Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, prenose Financije hr.

“Pozitivna geopolitička premija rizika doista podupire trenutnu srednjoročnu fazu uzlaznog trenda nafte”, rekao je Kelvin Wong, viši tržišni analitičar u OANDA-i u Singapuru.

Potražnja za gorivom u Indiji dostigla je rekordan nivo u fiskalnoj godini 2024. potaknuta većom potrošnjom benzina i mlaznog goriva, pokazali su novi podaci. Očekuje se da će poboljšanje kineske proizvodne aktivnosti objavljeno prošle sedmice povećati potražnju za gorivom.

Ove sedmice tržište će pratiti i podatke o inflaciji iz SAD-a i Kine radi daljnjih signala o ekonomskom smjeru dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte.

U Americi, meksička državna naftna kompanija Pemex rekla je da će smanjiti izvoz sirove nafte za 330.000 barela dnevno kako bi mogla više opskrbljivati domaće rafinerije, smanjujući opskrbu dostupnu američkim, evropskim i azijskim kupcima firme za jednu trećinu.