Energetika.ba
podaci raca

Britanci plaćaju najskuplji dizel u Evropi

Autor: Energetika.ba
Britanci plaćaju najskuplji dizel u Evropi
Foto: Unsplash

Prema podacima britanske osiguravajuće kuće RAC, najviša cijena dizela je u Velikoj Britaniji u odnosu na ostatak evropskog kontinenta.

Prosječna cijena jedne litre dizela je 1,55 funti (3,56 KM), što je za 0,50 funti (1,15 KM) više od prosječne cijene dizela u Irskoj i Belgiji, koje su po prosječnoj cijeni dizela odmah iza Velike Britanije. RAC smatra da su cijene dizela u britanskoj maloprodaji neopravdano visoke.

Kao jedan od razloga visokih cijena istaknuli su nedovoljnu konkurenciju u maloprodaji. U prilog ovoj tvrdnji naveli su primjer Sjeverne Irske kao tržišta s većom konkurencijom, u kojem je prosječna cijena dizela 1,44 funte (3,30 KM) po litri.

Do poskupljenja dizela u Velikoj Britaniji došlo je unatoč tome što je vlada ove zemlje u martu 2022. godine smanjila poreznu stopu za vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem za 0,50 funti (1,15 KM), prenosi SEEbiz. To je učinjeno kako bi se pomoglo stanovništvu zbog inflacije.

Podaci RAC-a pokazuju i da je u drugim evropskim zemljama moguće natočiti više dizela po nižoj cijeni nego u Velikoj Britaniji, uprkos tome što druge evropske zemlje imaju više carine na gorivo. Kao primjer za to istaknuli su Italiju, kao zemlju s najvišim carinama u Evropi, gdje je prosječna cijena litre dizela za 0,70 funti (1,61 KM) niža nego u Velikoj Britaniji.