Energetika.ba
Odluka parlamenta

Bugarska prestaje uvoziti rusku sirovu naftu: Šta to u praksi znači?

Autor: Energetika.ba
Bugarska prestaje uvoziti rusku sirovu naftu: Šta to u praksi znači?
Ruska nafta

Bugarska će od 1. marta iduće godine prestati uvoziti sirovu naftu iz Rusije iako ima posebnu dozvolu Bruxellesa da to nastavi činiti do 1. oktobra, odlučio je jučer bugarski parlament.

Tu odluku progurala je prozapadna vladajuća većina i ona stavlja tačku i na izvoz proizvoda od ruske sirove nafte od 1. januara 2024. godine.

Nova pravila uglavnom će utjecati na rafineriju Lukoil Neftohim u većinskom ruskom vlasništvu, zapadno od bugarskog lučkog grada Burgasa na Crnom moru.

Izuzeće koje je Bruxelles odobrio za uvoz ruske nafte do sada nije navelo rafineriju da se prebaci na alternativne dobavljače.

Zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije će onemogućiti Lukoilu, a time i Kremlju, dodatnu dobit za finansiranje vojnih operacija u Ukrajini, rekao je šef parlamentarnog odbora za energetiku Deljan Dobrev.

Ruska naftna kompanija Lukoil izvijestila je da će preispitati svoju strategiju u Bugarskoj zbog promijenjenog poslovnog okruženja, uključujući potencijalnu prodaju rafinerije i benzinskih postaja u Bugarskoj. Rafinerija nafte, koja je u pogonu od 1963. godine, najveća je u jugoistočnoj Europi, a privatizirana je 1999. godine.