Energetika.ba
SAD ublažile sankcije

Chevron i PDVSA zajednički povećavaju proizvodnju nafte u Venezueli

Autor: Energetika.ba
Chevron i PDVSA zajednički povećavaju proizvodnju nafte u Venezueli
Foto: Unsplash


Petroindependencia, zajedničko ulaganje između venezuelanske državne naftne kompanije PDVSA i američke firme Chevron, započelo je novu kampanju bušenja, izjavila je PDVSA u ponedjeljak.

Sjedinjene Američke Države su u oktobru ublažile sankcije na naftu prema Venezueli nakon dogovora o garanciji za izbore između vlade Južnoameričke države i njezine političke opozicije.

Chevron ima posebnu dozvolu za rad na naftnim poljima u Venezueli, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Ovo olakšanje sankcija omogućuje veći izvoz Venezuele, otvarajući put firmi za povećanje proizvodnje.

Chevron je predložio dodavanje 65.000 barela nafte dnevno (bpd) na svoj venezuelanski proizvodni kapacitet do kraja ove godine, izvještava Reuters u septembru pozivajući se na tri izvora upoznata s tom temom.

Novi program bušenja dio je te planirane ekspanzije.

"Bušotina CMI14, prva od 17 planiranih u poslovnom planu ove godine, predstavlja važan napredak za povećanje proizvodnje ovim zajedničkim poslom", izjavila je PDVSA, dodajući da je bušotina izbušena u februaru. 

Iako su sankcije trenutno ublažene, SAD su izjavile da će se olakšavanje završiti sredinom aprila ako socijalistička vlada zemlje ne dopusti pobjedniku opozicijskih primarnih izbora da se kandiduje.