Energetika.ba
Naftni div

Chevronovi troškovi projekta u Kazahstanu rastu na 48,5 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Chevronovi troškovi projekta u Kazahstanu rastu na 48,5 milijardi dolara
Foto: Chevron

Američki naftni div Chevron je u svojoj zaradi za treće tromjesečje u oktobru rekao da je proračun za Tengiz, prethodno postavljen na 45,2 milijarde dolara, porastao za oko 4% zbog sporijeg pokretanja od očekivanog.

Na projekt će biti potrošeno dodatnih 1,5 milijardi dolara, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani jer informacije nisu javne, piše SeeBIZ.

Chevron je u saopštenju najavio da njegove smjernice za ukupne troškove projekta proširenja Tengiz "ostaju nepromijenjene u odnosu na raspone koje smo dali u našim posljednjim pozivima za zaradu", što je povećanje od 3% do 5%.

Uz ciljani trošak projekta od 45,2 milijarde dolara, tvrtka je u julu 2021. rekla da postoji nepredviđeni trošak od 1,9 milijardi dolara za prepoznavanje neizvjesnosti rasporeda uzrokovane pandemijom Covid-19.

Proširenje pothvata Tengizchevroil, poznatog kao Projekt budućeg rasta, odgodilo je njegovo potpuno pokretanje u drugom kvartalu sljedeće godine. Projekat je znatno premašio svoj početni budžet od 37 milijardi dolara, a datum završetka već je dvaput pomaknut u odnosu na prvotni plan za sredinu 2022. godine.

Ministarstvo energetike Kazahstana nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Tengizchevroil je u 50% vlasništvu Chevrona, dok Exxon Mobil Corp. i KazMunayGas u državnom vlasništvu imaju 25%, odnosno 20% udjela u poduhvatu.