Energetika.ba
Nafta

Cijena barela nafte pala prema 79 dolara uslijed daljnjeg rasta američkih zaliha

Autor: Energetika.ba
Cijena barela nafte pala prema 79 dolara uslijed daljnjeg rasta američkih zaliha

Cijene nafte u četvrtak su skliznule prema razini od 79 dolara na međunarodnim tržištima pod utjecajem daljnjeg rasta američkih zaliha koji upućuje na zaključak o izdašnoj ponudi nafte.

Tako se barelom na tržištu u Londonu trgovalo po 94 centa nižoj cijeni u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, od 79,11 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 77 centi, na 68,98 dolara.

Američke zalihe sirove nafte u prošlom su tjednu porasle za 6,5 milijun barela, objavila je u srijedu američka vlada. To je četvrti tjedan zaredom da su zabilježile rast, i to gotovo trostruko veći nego što su analitičari predviđali.

"Zalihe se povećavaju. To je kontinuirani trend. Rastu iz tjedna u tjedan", konstatira Olivier Jakob, naftni analitičar u Petromatrixu.

Izrazitiji rast cijena zakočila su ipak strahovanja od slabljenja iranskog izvoza uslijed američkih sankcija te jačanje napetosti između SAD-a i Saudijske Arabije nakon smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Američki zakonodavci prstom su uprli u saudijske vlasti zbog nestanka njihova žestokog kritičara, sugerirajući mogućnost uvođenja sankcija. Saudijska Arabija poriče pak bilo kakvu upletenost u Khashoggijev nestanak, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump poručuje da krivnju za njegov nestanak neće pripisati Saudijskoj Arabije dok ne dobije pouzdane dokaze, što upućuje na zaključak da Bijela kuća možda neće poduzimati dodatne mjere protiv službenog Rijada.

Podršku cijenama pružaju i naznake da se iranski izvoz nafte uoči stupanja na snagu novih američkih sankcija Teheranu omožda smanjuje brže nego što su neki na tržištima očekivali.

Sankcije iranskom naftnom sektoru stupaju na snagu 4. studenoga, a kupci već prestaju ili smanjuju aranžmane s iranskim dobavljačima sirove nafte, prema podacima s tankera i iz naftnog sektora.

Izvoz iranske nafte već je smanjen na oko 1,5 milijuna barela dnevno, što je čak milijun barela dnevno manje od razina iz prve polovine godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 79,50 dolara, što znači da je bila gotovo pola dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba