Energetika.ba
Nafta

Cijena brent nafte pada, barel košta manje od 20 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijena brent nafte pada, barel košta manje od 20 dolara

Cijena jednog barela brent sirove nafte pala je danas za oko pet posto u odnosu na ponedjeljak i poslijepodne iznosi oko 19 dolara.

Riječ je o jednoj od dvije najvažnije klase sirove nafte u svijetu. Druga je američki WTI koja je u posljednja 24 sata pala na nulu, a potom i otišla u cjenovni minus zbog prezasićenosti svjetskog tržišta i manjka potražnje.

Brent, nafta koja se uglavnom crpi iz Sjevernog mora izmežu Skandijavije i Velike Britanije, u ponedjeljak je koštala oko 26 dolara tako da je danas odlučila da "isprati" WTI i padne za šest bodova.

Uzrok ovakvog ponašanja cijena jeste lanac događaja kojeg je kreirao koronavirus. Povećane restrikcije koje uključuju manju mogućnost kretanja lokalno i globalno smanjio je potražnju crnog zlata.

Drastično smanjenje potrošnje kreiralo je situaciju u kojoj se u skladištima gomilaju velike količine nafte, a i tankeri ostaju neispražnjeni u svjetskim lukama. Procjenjuje se da oko 160 miliona barela "nema kud".

Ipak, stručnjaci smatraju da će se stvari vratiti u prijašnje stanje, odnosno da će i WTI i Brent uskoro biti vraćeni na cijene iznad 20 dolara.

Energetika.ba