Energetika.ba
Nafta

Cijena nafte blizu 91 dolar

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte blizu 91 dolar

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 91 dolar budući da ulagači pokušavaju procijeniti kakve su šanse za eskalaciju sukoba između Izraela i Hamasa i za poremećaje u opskrbi s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 90,85 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 4,89 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87,81 dolara. U petak zaključio je trgovanje u plusu 4,78 dolara.

Trgovce su na kraju prošle sedmice uznemirili upadi izraelske vojske na teritorij blokiranog palestinskog Pojasa Gaze. Izrael je najavio odgovor na proboj palestinske grupe Hamas, a na tržištima strahuju da bi se sukob mogao proširiti se na širu bliskoistočnu regiju.

Rat Hamasa i Izraela spada među najveće geopolitičke rizike za tržišta nafte, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rekli su analitičari, prenosi Hina.

U ponedjeljak Izrael je pojačao zračne udare na Gazu, nakon neuspjele diplomatske inicijative o prekidu vatre kako bi se omogućio odlazak stranih državljana i dopremanje humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u međuvremenu da će tokom dana ponovo posjetiti Izrael i razgovarati o mogućim scenarijima.

(Energetika.ba)