Energetika.ba
Nafta

Cijena nafte na londonskom tržištu ove godine porasla 27 posto

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte na londonskom tržištu ove godine porasla 27 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošlog tjedna, četvrtoga zaredom, zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok je od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 27 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3 posto, na 68,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 61,72 dolara.

Rast cijena nafte četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Washingtona i Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva i dva najveća potrošača nafte u svijetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za 'crnim zlatom' u idućoj godini.

Podršku cijenama pružio je i niz boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog i kineskog gospodarstva.

Među ostalim, objavljeno je da je maloprodaja putem interneta u SAD-u dosegnula rekordnu razinu, nadmašivši očekivanja analitičara, piše Index.hr.

Energetika.ba / FENA