Energetika.ba
londonsko tržište

Cijena nafte prošle sedmice pala gotovo 10 posto

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte prošle sedmice pala gotovo 10 posto
Foto: Ilustracija

Na londonskom je tržištu prošle sedmice cijena nafte potonula gotovo 10 posto, zaronivši na najniže razine od kraja 2021., jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta svjetske ekonomije oslabiti potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice potonula 9,8 posto, na 71,06 dolara, najnižu razinu od decembra 2021. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 8 posto, na 67,67 dolara, najnižu razinu od juna 2023.

Nakon što su cijene nafte pale u augustu, na početku septembra nastavljen je njihov negativni trend jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega slabi potražnja za ‘crnim zlatom’, prenosi SEEbiz.

Svi posljednji podaci pokazuju da se usporava rast američke ekonomije, a ni kinesko ne raste toliko brzo koliko su analitičari očekivali početkom godine.

Ekonomija eurozone također raste sporo.

Zbog toga ni najave smanjenja kamatnih stopa američke i evropske centralne banke u septembru nisu ohrabrile trgovce.

Doduše, niža cijena novca trebala bi potaknuti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom, no do tog trenda neće doći tako skoro, a u međuvremenu se situacija može i pogoršati.

U takvom ekonomskom okruženju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri odlučili su odgoditi povećanje proizvodnje, koje su prije ljeta najavili za posljednje ovogodišnje tromjesečje.