Energetika.ba
Nafta

Cijena nafte na svjetskom tržištu će na kraju ove sedmice biti niža nego na početku sedmice

Autor: Energetika.ba
Cijena nafte na svjetskom tržištu će na kraju ove sedmice biti niža nego na početku sedmice

Nakon rasta na početku sedmice, cijene nafte su doživjele pad i joše jednu sedmicu će završiti jeftinije nego na početku. Razlog je stanje zaliha u SAD-u i rastuće sumnje u brzinu oporavka kineske ekonomije, prenosi Klix.ba.

Prema Quantum Market Intelligenc, sedmični pad cijene bi trebao iznositi oko 5 posto.

"Izgledi potražnje za sirovom naftom trebaju jasan znak da će ponovno otvaranje Kine biti glatko i da se zamah američkog ekonomskog rasta neće brzo pogoršati", rekao je viši analitičar Oande Ed Moya.

Tako jasan znak o ponovnom otvaranju Kine tek treba doći, dok najnoviji ekonomski podaci iz SAD-a ne daju previše optimizma: prema posljednjem očitavanju indeksa menadžera nabave Instituta za upravljanje opskrbom, američka proizvodnja je u recesiji.

Centralne banke pridonijele su ekonomskim prilikama koje vode ka sniženju cijena.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD-u rastu već četiri sedmice zaredom, pri čemu su dva porasta prilično značajna, što je postavilo gornju granicu cijena. To se poklopilo sa porastom sumnjom u brzinu oporavka Kine.

"Velike američke zalihe ove sedmice utjecale su na tržište, dok još uvijek nije jasno koliko snažan oporavak potražnje možemo vidjeti u Kini", rekao je Warren Patterson, voditelj robne strategije u nizozemskoj banci, prenosi Oilprice.com.

Cijena američkog WTI indeksa je 75.98 dolara po barelu, a Brent nafte je 82.25 dolara po barelu. U ponedjeljka je cijena WTI bila oko 80 dolara po barelu.

Energetika.ba