Energetika.ba
odredba vlade

Cijene benzina i dizela u Srbiji ograničene još šest mjeseci

Autor: Energetika.ba
Cijene benzina i dizela u Srbiji ograničene još šest mjeseci
Foto: Unsplash

Cijene eurodizela i europremium benzina BMB 95 bit će ograničene još šest mjeseci, odredila je Vlada Srbije novom uredbom.

Vlada Srbije usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak novu uredbu kojom se administrativno utvrđuju najviše maloprodajne cijene goriva u razdoblju od šest mjeseci.

Način utvrđivanja cijena ostaje isti kao i do sada, a benzinske pumpe mogu utvrđene prosječne veleprodajne cijene euro dizela i euro premium benzina BMB 95 povećati za 16 dinara.

Cijena dizela za poljoprivrednike ostaje ograničena.

Tako će se dizel za registrirana poljoprivredna ekonomija i sljedećih šest mjeseci prodavati po cijeni od 179 dinara, prenosi SEEbiz.

„Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad će na svojim stanicama za snabdijevanje prijevoznih sredstava, uz korištenje kartica registriranih poljoprivrednih gazdinstava, puštati u promet eurodizel derivate po maksimalnoj maloprodajnoj cijeni od 179 dinara po litru, točenjem u pogon. cisterne poljoprivrednih strojeva i plovila za prijevoz naftnih derivata u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava na dan 1. travnja 2024. godine i sjetvene, odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućim biljne kulture do količina potrebnih za uzgoj, a najviše do 100 hektara", stoji u novoj uredbi, kao i u dosadašnjoj.

Ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine motornim i drugim gorivima na postajama za opskrbu prijevoznih sredstava mogu, uz korištenje kartica registriranih poljoprivrednih gospodarstava, kako se navodi - "staviti u promet eurodizel derivate najviše do maloprodajnoj cijeni od 179 dinara po litri, punjenjem pogonskih rezervoara poljoprivrednih mašina i plovila za prijevoz naftnih derivata u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Upisnik poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. aprila 2024. godine i zasijane , odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućom biljnom kulturom do količina potrebnih za preradu, a najviše do 100 hektara.