Energetika.ba
naftno tržište

Cijene nafte bilježe blagi oporavak nakon pet dana pada

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte bilježe blagi oporavak nakon pet dana pada
Foto: Unsplash

Srijeda je donijela blagi oporavak cijena nafte nakon pet dana pada.

Cijene nafte su oko nivoa od 78 dolara budući da su naznake posustalog zapošljavanja u SAD-u potaknule špekulacije o snižavanju kamatnih stopa na početku jeseni, potisnuvši u drugi plan najavu vodećih proizvođača o povećanju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 39 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,91 dolar. U istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 73,64 dolara.

Trgovci strahuju za potražnju u uvjetima visokih kamatnih stopa koje koče aktivnost u velikim ekonomijama poput SAD-a i Evrope, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici najavili su u nedjelju da će u zadnjim mjesecima u godini postupno povećati opskrbu.

Od kraja 2022. OPEC+ smanjuje opskrbu za 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje, prenosi SEEbiz. U nedjelju produžili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 miliona barela dnevno.

Preostala 2,2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja septembra iduće godine.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman upozorio je ipak u srijedu da će pauzirati povećanje opskrbe ako potražnja ne bude dovoljno snažna.