Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte blizu 79 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte blizu 79 dolara
Foto: Agencije

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara budući da trgovci važu moguće poremećaje u opskrbi s Bliskog istoka i posustalo gospodarstvo koje pritišće globalnu naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 27 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 78,83 dolara.

Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u februara trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 73,76 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u martu, po 31 cent višoj cijeni, od 73,56 dolara.

"Jutrošnje prigušeno otvaranje dovoljno govori o trenutnom raspoloženju na tržištu sirove nafte, unatoč aktualnim geopolitičkim sukobima u Evropi i na Bliskom istoku", rekao je Tony Sycamore iz IG-a .

Nema naznaka predaha u izraelskoj oafenzivi u palestinskom Pojasu Gaze i u napadima jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, unatoč vojnom odgovoru SAD-a.

Ansar Allah traži obustavu izraelskih vojnih operacija i dostavu humanitarne pomoći Palestincima, a SAD i Britanija odgovaraju da napadima na ciljeve u Jemenu žele zaštititi plovidbu na ruti kojom prolazi do 15 posto svjetske trgovine.

U takvim uvjetima trgovci se pribojavaju širenja sukoba koje bi dovelo u pitanje opskrbu s Bliskog istoka.

Neke analitičare više brine potražnja.

Proizvođači plasiraju na tržište više barela, a izgledi za ekonomski rast u Kini i Europi u najboljem su slučaju mješoviti, objašnjava analitičar IG-a, ukazujući na očekivanja da će podaci koji će biti objavljeni ove sedmice pokazati značajno usporavanje rasta američke ekonomoije.

"Ulagači žele biti optimistični, ali su na oprezu zbog slabašnih podataka i opreznog narativa zvaničnika", objašnjava Tamas Varga iz naftne brokerske kuće PVM.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i američka vlada uvelike se razlikuju u procjenama ovogodišnjeg rasta potražnje koje se kreću u rasponu od 1,24 do 2,25 miliona barela dnevno. Slažu se ipak da će u 2025. rast usporiti.
OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 88 centi, na 80,27 dolara.