Energetika.ba
naftno tržište

Cijene nafte blizu 82 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte blizu 82 dolara
Foto: Unsplash

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.


Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 81.67 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2.01 dolar.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo pod 77.69 dolara.

Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2.21 dolar. Na početku sedmice raspoloženje na tržištima obilježila je procjena analitičara Goldman Sachsa da će zbog solidne potražnje transportnog sektora tokom ljeta tržište u trećem tromjesečju bilježiti deficit od 1,3 miliona barela dnevno, unatoč jakom dolaru i mogućoj odgodi sniženja kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

Pažnja se zato preusmjerila na završetak sjednice američke centralne banke koja će sutra objaviti odluku o kamatnim stopama i naznačiti smjer monetarne politike u idućim mjesecima. Trgovci su oprezni i uoči objave novih makroekonomskih podataka iz Kine. "Na cijene nafte mogli bi nepovoljno utjecati i podaci i inflaciji u Kini", objašnjava analitičar OANDA-e Kelvin Wong.

Ako kineski indeks proizvođačkih cijena pokaže da su se smanjile za dva posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, to će značiti da rizik stvaranja deflacijske spirale nije otklonjen i da bi potražnja za naftom mogla oslabiti, pojasnio je Wong.

Deflacija može zakočiti potrošnju budući da firme i građani odgađaju kupnju u očekivanju još nižih cijena. U takvim se uslovima ekonomska aktivnost smanjuje, što znači i slabiju potražnju za energentima.