Energetika.ba
Međunarodno tržište

Cijene nafte blizu 86 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte blizu 86 dolara
Foto: Unsplash

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i nagađanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 85.78 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1.43 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 81.07 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1.46 dolara. Trgovce je jučer razočarala američka središnja banka napomenom da će sniziti kamatne stope tek kada bude sigurnija da se inflacija stabilno spušta prema ciljanih dva posto. Objava je potaknula špekulacije da bi ih mogli sniziti tek u drugoj polovini godine, a do sada nagađalo se da će ih sniziti početkom ljeta, prenosi SEEbiz.

Danas su se cijene stabilizirale budući da se fokus tržišta preusmjerio na pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za dva miliona barela, prema vladinim podacima, zbog pojačanog izvoza i prerade u rafinerijama. Analitičari su procijenili da su se zadržale na nivou prethodne sedmice. Smanjile su se i zalihe benzina, za 3.3 miliona barela, signalizirajući pojačanu potražnju za gorivom.