Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte blizu 91 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte blizu 91 dolara

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 91 dolara, balansirajući između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu do kraja godine i naznaka posustajanja kineske privrede.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na završetak trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 90.84 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 87.49 dolara.

Tržišta su prošle sedmice balansirala između najave Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati opskrbu za ukupno 1.3 miliona barela dnevno do kraja godine i naznaka posustajanja kineske privrede zbog slabe inostrane i domaće potražnje, prenosi Hina.

U ponedjeljak raspoloženje na tržištu obilježile su i teške posljedice oluje u Libiji koja je odnijela 150 ljudskih života i zatvorila luke za izvoz nafte Ras Lanuf, Zueitinu, Bregu i Es Sidru.

Evropa ipak planira tek skromne radove na održavanju rafinerija budući da kompanije pokušavaju profitirati na visokim maržama, što bi moglo potaknuti potražnju za naftom. Trenutno je zatvoreno 40 posto manje kapaciteta nego lani, prema savjetodavnoj kompaniji Wood MacKenzie.

U fokusu trgovaca bit će ove sedmice podatak o inflaciji u SAD-u u augustu i sjednica Evropske centralne banke (ECB). I američki Fed i ECB snažno su podigli kamatne stope od ljeta prošle godine kako bi obuzdali inflaciju, što je zakočilo privredni rast.

Evropska komisija snizila je u danas objavljenim prognozama procjene rasta eurozone u ovoj i idućoj godini.

Trgovci će pozorno proučiti i nova mjesečna izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U augustu IEA je snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. na milion barela dnevno zbog posustale privrede, a OPEC je potvrdio procjenu prema kojoj bi trebala rasti za 2.25 miliona barela dnevno.

OPEC je danas odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica prošli petak bila stabilna i iznosila je 92.84 dolara.

(Energetika.ba)