Energetika.ba
svjetsko tržište

Cijene nafte i dalje rastu

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte i dalje rastu
Foto: Unsplash

Cijene nafte nastavile su rasti u odnosu na prošle sedmice s naznakama jače potražnje u SAD-u, gdje su podaci pokazali da je inflacija usporila više nego što se očekivalo, pojačavajući argumente za smanjenje kamatnih stopa koje bi moglo potaknuti veću potrošnju.

Terminski ugovori za sirovu naftu Brent porasli su 32 centa, ili 0,4 posto, na 83,07 dolara po barelu, dok je cijena američke West Texas Intermediate nafte (WTI) porasla za 31 cent, ili 0,4 posto, na 78,94 dolara.

Pale su zalihe sirove nafte, benzina i destilata u SAD-u, odražavajući porast aktivnosti rafiniranja i potražnje za gorivom, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije (EIA).

Zalihe sirove nafte pale su za 2,5 miliona barela na 457 miliona barela u sedmici koja je završila 10. maja, objavila je EIA, u odnosu na 543.000 barela, koliko su analitičari predviđali.

Na cijene utječe i sukob na Bliskom istoku. Izraelske trupe borile su se protiv militanata Hamasa širom Gaze, uključujući Rafah, koji je bio civilno utočište, prenosi Reuters. Pregovori o prekidu vatre u kojima posreduju Katar i Egipat nisu uspješni. Hamas navodno zahtijeva prekid napada, a Izrael odbija dok ta skupina ne bude uništena.

Dobici su bili ograničeni nakon što je IEA smanjila svoju prognozu za rast potražnje za naftom za 2024., povećavajući jaz između svog stajališta i stajališta grupe proizvođača OPEC.

Globalna potražnja za naftom ove će godine porasti za 1,1 milion barela dnevno, objavila je IEA, što je pad od 140.000 barela dnevno u odnosu na prethodnu prognozu, uglavnom zbog slabe potražnje u razvijenim zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.