Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte i dalje u porastu zbog velike potražnje u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte i dalje u porastu zbog velike potražnje u SAD-u
Foto: Unsplash

Cijene nafte i dalje su u porastu, podržane snažnom potražnjom u SAD-u nakon objave da su zalihe benzina kao i sirove nafte značajno smanjene.

Fjučersi nafte Brent za svibanj porasli su 11 centi, te iznose 84,14 američkih dolara po barelu, dok je aprilska američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) viša za deset centi, te iznosi 79,82 dolara po barelu.

“Snažan izvoz američkih proizvoda doveo je do pada zaliha benzina na najnižu razinu u tri mjeseca. Rastuće cijene benzina podupiru širenje cracka za rafinerije. Tržište je također reagiralo na povećanje geopolitičkih rizika nakon što je ukrajinski dron napao rusku rafineriju”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci, prenosi Reuters.

Zalihe benzina u SAD-u pale su šestu sedmicu zaredom, i to za 5,7 miliona barela odnosno na 234,1 milion barela, objavila je u srijedu Uprava za energetske informacije (EIA), što je utrostručilo očekivanja za smanjenje od 1,9 miliona barela.

Zalihe motornog goriva na američkoj obali Meksičkog zaljeva pale su na najniži nivo od novembra 2022., dok je isporuka gotovog motornog benzina, zamjena za potražnju, prvi put ove godine porasla za 30.000 barela dnevno na više od devet miliona barela po danu.

“Nedavni skok cijena nafte pripisuje se čvršćem faktoru na strani ponude, a s obzirom na rizični događaj sljedeće sedmice odnosno ishod Fedovog sastanka 20. marta, mogli bismo vidjeti određenu konsolidaciju na 80,55/81,65 USD po barela za WTI naftu”, rekao je Kelvin Wong, viši tržišni analitičar u OANDA-i.