Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte iznad 78 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte iznad 78 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara, potaknute porukom Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu i oštrim padom zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,39 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,44 dolara višoj cijeni, od 74,35 dolara.

Trgovce je jučer zatekla izjava saudijskog ministra za energetiku koju su protumačili kao najavu da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli još višše smanjiti opskrbu.

Princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud izjavio je u utorak na Katarskom ekonomskom forumu da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena nafte mogli ponovo naći u problemima.

Ponovo će jauknuti, kao što su jauknuli u travnju (kada je OPEC+ odlučio dodatno smanjiti opskrbu - op. a.), rekao je saudijski ministar.

Od svibnja OPEC+ smanjuje proizvodnju za još 1,16 milijuna barela dnevno, a ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na redovnom sastanku, zakazanom 4. lipnja.

"Cijene su više... a poticaj im je najnovije upozorenje Saudijske Arabije trgovcima koji špekuliraju s padom cijena", rekao je Craig Erlam iz savjetodavne tvrtke OANDA-e.

"No, ako je suditi po iskustvu, mogli bi se naći u iskušenju i provjeriti misli li (saudijski ministar) ozbiljno", dodao je Erlam.

Potporu cijenama pružio je i oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 6,8 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API). Smanjile su se i zalihe benzina, za oko 6,4 milijuna barela, navode.

Ako vladino izvješće koje će biti objavljeno tokom dana potvrdi API-jeve brojke, to bi značilo da su se zalihe benzina smanjile treći tjedan zaredom i kliznule na najnižu razinu pred Dan sjećanja na pale vojnike od 2014. godine.

Dan sjećanja na pale vojnike tradicionalno označava početak ljetne sezone putovanja u SAD-u kada potražnja za gorivom obično raste, objašnjava Reuters.

Saudijsko upozorenje i američke zalihe potisnuli su u drugi plan američke pregovore o podizanju plafona državnog duga koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara. Jučerašnji krug pregovora nije donio pomak, a pregovarači imaju još osam dana vremena.

Ministrica financija Janet Yellen potvrdila je da SAD od 1. lipnja neće moći uredno servisirati svoje financijske obaveze ako plafon ne bude podignut.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 72 centa, na 75,96 dolara.

(Energetika.ba)