Energetika.ba
međunarodno tržište

Cijene nafte iznad 83 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte iznad 83 dolara
Foto: Ilustracija/Unsplash

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 83 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone putovanja, zasjenivši procjene da bi vodeći proizvođači mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u srpnju bila viša za 38 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,48 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu jedan dolar.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,43 dolara višoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošle sedmice i iznosila je 79,15 dolara. Američka tržišta bila su u ponedjeljak zatvorena zbog praznika.

Trgovce su na početku sedmice ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje.

Potražnja za benzinom dostigla je pretprošle sedmice najviši nivo od novembra, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedišta na letovima unutar SAD-a porastao je u maju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na maj 2023., premašivši razinu iz 2019., pokazuju podaci analitičke firme OAG.

"Cijene nafte oporavljaju se u posljednje vrijeme, možda zbog očekivanja snažne potražnje za gorivom na početku sezone putovanja i godišnjih odmora", rekao je Charalampos Pissouros iz XM-a.

Očekivanja snažne potražnje potisnula su u drugi plan strahovanja da će kamatne stope u SAD-u ostati povišene kroz duži period i zakočiti ekonomiju i potražnju za energentima.

Svi se slažu da bi visoke kamatne stope mogle rezultirati slabijim rastom naftne potražnje, ali "podaci o mobilnosti u realnom vremenu pokazuju da je rast potražnje za naftom još uvijek općenito zdrav", napisao je Giovanni Staunovo iz UBS-a u bilješci klijentima.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njihovih saveznika među neovisnim proizvođačima o proizvodnoj politici, prenosi SEEbiz. Trgovci i analitičari očekuju da će OPEC+ na nedjeljnom sastanku produžiti sporazum o smanjenju opskrbe za 2,2 miliona barela dnevno koji istječe krajem juna.

"Može se prilično pouzdano pretpostaviti da neće mijenjati nivo proizvodnje", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u ponedjeljak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 62 centa, na 82,53 dolara.