Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte kliznule dublje ispod razine od 82 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte kliznule dublje ispod razine od 82 dolara

Cijene nafte blago su pale u srijedu na međunarodnim tržištima, udaljivši se od razine od 82 dolara, a u fokusu su i dalje očekivani pad iranskog izvoza u posljednja tri ovogodišnja mjeseca i snažna globalna potražnja.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 81,57 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa nižoj cijeni, od 72,05 dolara.

Sjedinjene Države će uvest će 4. studenog novi paket sankcija Iranu, koji će obuhvatiti naftni sektor. Iran je treći proizvođač nafte među članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) a očekivano smanjenje opskrbe iz te zemlje glavni je razlog rasta cijena sirove nafte u posljednje vrijeme.

Nekoliko velikih kupaca iranske nafte, kao i brojne indijske rafinerije, signalizirali su da će postupno smanjivati uvoz iranske nafte, ali još nisu precizno utvrđene posljedice gubitka iranskih barela po ravnotežu svjetskog tržišta.

Iran može kanalizirati svoju naftu kroz Irak a ostat će im i neki kupci u Aziji, napominju analitičari, iskazujući sumnju u procjene o smanjenju iranskog izvoza za milijun barela dnevno.

Točne su posljedice smanjenja iranske opskrbe velika nepoznanica, ističu, dodajući ipak da je izglednije da će iranski izvoz biti smanjen za 500.000 barela dnevno.

Istodobno američki dužnosnici, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, pokušavaju uvjeriti potrošače i investitore da će tržište biti dostatno opskrbljeno, pozivajući OPEC da poveća proizvodnju.

"Prije ponovnog uvođenja sankcija pobrinut ćemo se da tržište nafte bude dobro opskrbljeno", izjavio je posebni izaslanik Washingtona za Iran Brian Hook na konferenciji za novinare prigodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u utorak navečer.

Prethodno je američki predsjednik u govoru u UN-u ponovo pozvao OPEC da crpi više nafte i tako zaustavi rast cijena. Također je optužio Iran da sije kaos, najavljujući nove sankcije Teheranu.

Takozvana "OPEC%2B" grupa, koja uključuje i najvećeg svjetskog proizvođača Rusiju, sastala se tijekom vikenda, ali su zaključili da nema potrebe za povećanjem proizvodnje budući da je tržište dobro opskrbljeno.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 80,44 dolara, što znači da je porasla 1,63 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba