Energetika.ba
Nafta

Cijene nafte nisu bile više od marta, vakcinisanje ohrabrilo tržišta

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte nisu bile više od marta, vakcinisanje ohrabrilo tržišta

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Ovo je najduži pozitivan trend na tržištima od jula ove godine.

Tokom posljednje sedmice cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je i 51 dolar, što je njezin najviši nivo od prvog dijela marta i izbijanja koronakrize.

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ovim energentom porasti, prenosi Klix.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak i u SAD-u.

Poticajno na cijene utječu i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne ekonomske mjere. Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih ekonomskih mjera biti usuglašen prije ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što će usporiti oporavak privrede od korona-krize.

Energetika.ba