Energetika.ba
Umanjena zabrinutost

Cijene nafte padaju zbog mogućeg primirja u Gazi i slabosti kineske ekonomije

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte padaju zbog mogućeg primirja u Gazi i slabosti kineske ekonomije
Foto: Agencije

Cijene nafte su se u utorak blago smanjile jer je prihvatanje prijedloga za rješavanje nesuglasica koje blokiraju dogovor o primirju u Gazi od strane Izraela smanjilo zabrinutost zbog opskrbe, dok je slabljenje kineske ekonomije utjecalo na prognoze potražnje.

Brent sirova nafta pala je za 80 centi, ili 1,03%, na 76,86 dolara po barelu u 0820 GMT. Ugovori za američku West Texas Intermediate (WTI) sirovu naftu za naredni mjesec pali su za 87 centi, ili 1,17%, na 73,50 dolara.

Aktivnije trgovani ugovor za WTI za drugi mjesec posljednji je put pao za 80 centi ili 1,09% na 72,86 dolara po barelu.

"Sa jedne strane, manja likvidnost na tržištu nafte trenutno, sa druge strane neki komentari državnog sekretara Blinkena o mogućem dogovoru o primirju u Gazi, dovode do povlačenja nekih hedž pozicija za skakanje cijena nafte," rekao je UBS analitičar Giovanni Staunovo za Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u ponedjeljak da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio "prijedlog za prelazno rješenje" koji je Washington predstavio kako bi riješio nesuglasice koje blokiraju dogovor o primirju u Gazi i pozvao Hamas da učini isto.

"Dogovor o primirju u Gazi sada se čini vjerovatnijim, što je dovelo do toga da su učesnici na tržištu uklonili rizike od geopolitičkih tenzija na poremećaj u opskrbi naftom," rekao je Yeap Jun Rong, strateški analitičar u IG-u.

U Kini, brige o ekonomskim problemima opteretile su cijene nafte nakon slabog drugog kvartala.

Druga najveća ekonomija svijeta izgubila je dodatni momentum u julu kada su cijene novih stanova pale najbržom brzinom u devet godina, industrijska proizvodnja usporila, rast izvoza i investicija opao, a nezaposlenost porasla.

Sa strane opskrbe, proizvodnja naftnog polja Sharara u Libiji povećana je na oko 85.000 barela dnevno u cilju opskrbe rafinerije nafte u Zawiji.

Nacionalna naftna korporacija Libije (NOC) proglasila je višu silu na izvoz nafte iz ovog polja 7. avgusta nakon blokade koju su organizirali protestanti, što je pogodilo proizvodnju na polju s kapacitetom od 300.000 barela dnevno.

U SAD-u, zalihe sirove nafte se očekuje da su pale za 2,9 miliona barela prošle sedmice, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa u ponedjeljak.